Arquitecte o cap de turc? La inseguretat jurídica de l’arquitecte

Un individu que produeix un perjudici a un tercer és lògic i just que indemnitzi o rescabali el dany ocasionat. Segurament tots hi estem d’acord, sobretot si som nosaltres els perjudicats. Ara bé, els arquitectes sovint pateixen en excés aquesta màxima, pagant per mals que no són responsabilitat seva o, almenys, no en la seva totalitat. A continuació expliquem per què.

 

Fins a l’any 1.999 l’arquitecte estava subjecte a la responsabilitat civil  (art. 1501 i 1909 del Codi Civil) i a la responsabilitat penal per possibles imprudències i infraccions que incomplien les normes de seguretat en el treball. Amb la promulgació de la LOE (Ley de Ordenación de la Edificación), per fí s’acotaven les competències, funcions i responsabilitats dels diferents intervinents d’una obra i també dels arquitectes. A tot això s’afegia la publicació del CTE (Código Técnico de la Edificación) el 2006.

 

Aquest conjunt de normes va ser una gran notícia pel col·lectiu d’arquitectes, aparentment els hi aportava seguretat jurídica i ja no podrien ser reclamats per qualsevol motiu. S’estipulaven uns terminis de garantia i es concretaven els fets pels quals hauria de respondre. Per exemple, l’arquitecte només podria ser reclamat pels danys materials causats a l’edifici per vicis o defectes d’instal·lacions que comportessin l’incompliment dels requisits d’habitabilitat i funcionalitat els tres anys següents a la finalització de l’obra. En defectes d’acabats, s’exonerava l’arquitecte de qualsevol responsabilitat. Però…

 

Per desgràcia la realitat és una altra. Avui dia l’arquitecte segueix responent pels seus errors i pels de tots els altres agents que intervenen a l’obra. Per fets prescrits fa anys i, fins i tot, per defectes o problemes que tenen a veure molt poc amb la seva actuació professional. No hi ha cap altra professió en aquest país més exposada en cas de reclamació.

 

Són diversos els motius que provoquen aquesta vulnerabilitat judicial:

    • De tots els intervinents d’una obra, l’arquitecte és l’únic subjecte obligat a contractar una assegurança de responsabilitat civil. A més, aquesta cobertura l’ha de mantenir 10 anys per tal de cobrir les garanties imposades per llei. No oblidem, que en cas de defunció de l’arquitecte els seus hereus hauran de fer front a qualsevol reclamació derivada de l’error professional d’aquest.

 

    • En moltes ocasions els únics intervinents localitzables són els tècnics. Amb la crisi immobiliària dels darrers anys han desaparegut molts industrials, contractistes i promotors agreujant encara més l’exposició dels arquitectes a ser reclamats.

 

    • Les assegurances de la resta de subjectes de l’obra (no tècnics) no cobreixen l’error professional. Únicament cobreixen les conseqüències del seu error però no la reparació d’aquest. Si són insolvents, el perjudicat busca altri que es faci càrrec de la reclamació.

 

  • A més de tot el comentat, com que l’arquitecte és el director d’obra, sempre se li podrà imputar alguna responsabilitat per tot el mal ocasionat, sobretot si ningú més se’n fa càrrec.

 

És sorprenent el greuge comparatiu que pateix l’arquitecte respecte a la resta d’individus que intervenen en l’obra, sobretot tenint en compte que la normativa és molt recent. Sense anar massa lluny, a França aquesta problemàtica està resolta des de fa temps: a qualsevol industrial se li exigeix una cobertura desenal que empari el seu error professional.

 

Només ens queda confiar que els legisladors i els juristes, mitjançant l’aplicació correctament de la norma, rectifiquin la preocupant situació de la professió. L’Arquitecte és clau en un sector que és un dels principals motors econòmics d’aquest país.

Salva Vinyals
Corredor d’assegurances

 

Et sents identificat amb el què explico a l'article?

Explica'm la teva situació i t'exposaré, sense compromís, com augmentar la teva protecció davant de possibles reclamacions.

Si ho prefereixes, pots posar-te en contacte amb nosaltres trucant al 93.7805344 o per correu electrònic rcarquitectura@vicasa.com

Nom i Cognom

Mòbil

He llegit i accepto la política de privacitat

RC Arquitectos t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcionis seran tractades per Vinyals Corredoria d'Assegurances, S.A. com a responsable d'aquesta web. La única finalitat és respondre els teus dubtes, un cop ho hàgim resolt no et tornarem a trucar a menys que ens demanis el contrari. La Legitimació és gràcies al teu consentiment. Destinataris: Després de la trucada eliminarem les teves dades.
Podràs exercir els teus Drets d'Accés, Rectificació, Limitació o Suprimir les teves dades enviant un e-mail a rcarquitectos@vicasa.com o davant l'Autoritat de Control. Trobaràs més informació a la Política de Privacitat.

Deixa un comentari