Cobertura asseguradora d’un arquitecte quan es jubila

En molts articles hem fet referència a les grans càrregues de responsabilitat a la qual estan sotmesos els arquitectes i aparelladors per les obres realitzades al llarg de la seva vida laboral.

 

 

Aquest fet és motiu generalitzat de preocupació entre els tècnics a mesura que s’apropa el final de la seva trajectòria activa. En aquest moment és quan sorgeixen dubtes respecte a com mantenir la cobertura de la seva responsabilitat professional un cop jubilats.

 

 

El més habitual, en les asseguradores tradicionals, era calcular una prima per jubilació basada en els DRO’s (Declaracions de Risc per Obra) realitzats durant tota la vida professional aplicant factors correctors que contemplaven altres variables, com per exemple l’històric de sinistralitat durant tota la vida professional del tècnic. Això significava que l’arquitecte havia de liquidar importants quantitats econòmiques en el moment de la seva jubilació.

 

JubilacioArquitecte

 

Actualment, amb un major ventall d’oferta asseguradora per a l’arquitecte, existeixen noves formes de cobrir la responsabilitat civil professional dels arquitectes jubilats. A continuació enumerem les més habituals:
 

  • La fórmula tradicional segueix sent una opció, consisteix a fer un estudi de les obres realitzades, o bé de la facturació assolida al llarg de la vida laboral de l’assegurat, per calcular una  prima única que l’arquitecte liquidarà en el moment de la seva jubilació.
  • També es pot mantenir la pòlissa vigent després de la jubilació durant un determinat número d’anys posteriors a l’última obra, declarant una facturació mínima que mantingui vigent la cobertura.
  • Una altra possibilitat és que la cobertura entri en Run Off, és a dir que es mantingui vigent per les obres ja realitzades, sense possibilitat de dur-ne a terme de noves. La companyia calcula una prima, basant-se en el volum d’obra realitzada per l’arquitecte, que satisfarà anualment i s’anirà reduint progessivament fins que la seva responsabilitat quedi extingida.

 

 

Aquestes són algunes de les diverses opcions que les entitats asseguradores ofereixen als arquitectes. Algunes companyies permeten triar entre vàries de les opcions comentades anteriorment, mentre que d’altres només et donen una opció per liquidar la responsabilitat civil derivada de tota una vida professional.

 

 

És important tenir en compte aquest aspecte a l’hora d’escollir la cobertura que millor s’adapta a les necessitats del tècnic, sobretot si la jubilació del tècnic no està massa llunyana.

 
Iago Vinyals
Corredor d’assegurances

 

Et sents identificat amb el què explico a l'article?

Explica'm la teva situació i t'exposaré, sense compromís, com augmentar la teva protecció davant de possibles reclamacions.

Si ho prefereixes, pots posar-te en contacte amb nosaltres trucant al 93.7805344 o per correu electrònic rcarquitectura@vicasa.com

Nom i Cognom

Mòbil

He llegit i accepto la política de privacitat

RC Arquitectos t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcionis seran tractades per Vinyals Corredoria d'Assegurances, S.A. com a responsable d'aquesta web. La única finalitat és respondre els teus dubtes, un cop ho hàgim resolt no et tornarem a trucar a menys que ens demanis el contrari. La Legitimació és gràcies al teu consentiment. Destinataris: Després de la trucada eliminarem les teves dades.
Podràs exercir els teus Drets d'Accés, Rectificació, Limitació o Suprimir les teves dades enviant un e-mail a rcarquitectos@vicasa.com o davant l'Autoritat de Control. Trobaràs més informació a la Política de Privacitat.

Deixa un comentari