La motxilla de responsabilitats de l’arquitecte

L’article 17 de la llei d’ordenació de l’edificació diu:

 

Sense perjudici de les seves responsabilitats contractuals, les persones físiques o jurídiques que intervenen en el procés de l’edificació han de respondre davant els propietaris i els tercers adquirents dels edificis o part dels edificis, en cas que siguin objecte de divisió, dels següents danys materials ocasionats a l’edifici dins dels terminis indicats, comptats des de la data de recepció de l’obra, sense reserves o des de l’esmena d’aquestes:

 

  1. Durant deu anys, dels danys materials causats a l’edifici per vicis o defectes que afectin els fonaments, els suports, les bigues, els forjats, els murs de càrrega o altres elements estructurals, i que comprometin directament la resistència mecànica i l’estabilitat de l’edifici.
  2.  Durant tres anys, dels danys materials causats a l’edifici per vicis o defectes dels elements constructius o de les instal·lacions que ocasionin l’incompliment dels requisits d’habitabilitat.
  3.  I durant un any, el constructor respondrà davant els danys materials causats a l’edifici per una execució deficient.

 

Llarg període de responsabilitats

Una edificació responsabilitza al seu arquitecte de possibles danys materials fins 10 anys més tard i, per tant, podrà ser reclamat al llarg d’una dècada després del lliurament.

 

Aquest llarg període es pot convertir en un maldecap quan l’arquitecte es planteja canviar de companyia asseguradora, ja que abans de fer el pas ha d’estar segur de no deixar al descobert la seva “motxilla” de treballs realitzats en el passat.  

 

motxillaArquitecte

 

Retroactivitat

És per això que a l’hora de valorar un canvi d’asseguradora cal tenir molt en compte en quins termes ens proposen cobrir la retroactivitat de les actuacions ja realitzades.

 

A diferència de la majoria de pòlisses en què les cobertures es limiten a la vigència d’aquesta, les assegurances de responsabilitat civil fixen una temporalitat de cobertura que pot excedir l’efecte de la pòlissa i el seu venciment (que normalment serà anual).

 

Pots trobar assegurances amb diversos tipus de retroactivitat:

 

  • Triennal: La companyia cobreix les reclamacions fins 3 anys després de la data de realització de la feina, sense tenir en compte la vigència de la pòlissa.
  • Desenal: La companyia cobreix les reclamacions fins 10 anys després de la data de realització de la feina, sense tenir en compte la vigència de la pòlissa.
  • Il·limitada: La teva companyia asseguradora actual es farà càrrec de les reclamacions rebudes independentment del moment en què es va dur a terme la feina.   

 

D’acord amb la nostra experiència aquesta última és la més aconsellable, ja que hem vist més d’un cas en què el Jutge ha admès a tràmit demandes contra l’arquitecte, per defectes en edificacions passats els deu anys de la seva recepció.

 

Dit això, molta precaució a l’hora de canviar d’assegurança de responsabilitat civil, assegura’t que obtens cobertura per la responsabilitat de treballs anteriors.  

 

Iago Vinyals
Corredor d’assegurances

 

Et sents identificat amb el què explico a l'article?

Explica'm la teva situació i t'exposaré, sense compromís, com augmentar la teva protecció davant de possibles reclamacions.

Si ho prefereixes, pots posar-te en contacte amb nosaltres trucant al 93.7805344 o per correu electrònic rcarquitectura@vicasa.com

Nom i Cognom

Mòbil

He llegit i accepto la política de privacitat

RC Arquitectos t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcionis seran tractades per Vinyals Corredoria d'Assegurances, S.A. com a responsable d'aquesta web. La única finalitat és respondre els teus dubtes, un cop ho hàgim resolt no et tornarem a trucar a menys que ens demanis el contrari. La Legitimació és gràcies al teu consentiment. Destinataris: Després de la trucada eliminarem les teves dades.
Podràs exercir els teus Drets d'Accés, Rectificació, Limitació o Suprimir les teves dades enviant un e-mail a rcarquitectos@vicasa.com o davant l'Autoritat de Control. Trobaràs més informació a la Política de Privacitat.

 

Font de la foto